I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Zwerfboekendag

woensdag 10 oktober 2012 17:48 door Ria van der Burgt
Zwerfboekendag
3
+1

Al een hele week zit ik me af te vragen hoe ik deze column vorm ga geven. Maak ik er een 'persbericht' van, waarin het 'wie, wat, waar' bovenaan centraal staat en dus voor iedereen duidelijk is, of begin ik met een uitgebreid verhaal over een lieve vriendin met een origineel idee.


Wat is er aan de hand? Nou, naar aanleiding van een goed idee van een lieve vriendin is het vrijdag 12 oktober Nationale Zwerfboekendag. Tenminste, als door heel Nederland mensen hieraan mee gaan doen. Anders blijft het bij een leuk regionaal persoonlijk initiatief, waarbij een aantal boeken liggen te vergaan op een willekeurig parkbankje in de regen.


Vriendin in kwestie is gek op lezen en geeft graag weg wat ze overheeft. Zo ook boeken. Niet alle boeken. Er zijn, in elk geval bij ons, boeken die je wilt houden. Die je bijzonder vindt. Boeken, waar je een bepaald gevoel bij krijgt, als je ze ziet staan in je kast. Boeken waarvan je zeker weet dat je ze nóg een keer wilt lezen. Of doorbladeren. Kortom: boeken die je wilt hebben en houden.


Maar er zijn ook boeken, die gewoon leuk waren om te lezen. Een tijdverdrijf. Die je een goed gevoel gaven, of niet. Deze boeken hoef je niet zo nodig in je boekenkast te hebben. Een boekenkast, die toch al overvol is. Deze boeken wil je best doorgeven. En soms doe je dat, maar meestal blijven deze boeken op een stapeltje in de weg liggen. Soms neem je ze mee op vakantie en laat ze op daar achter. Ze zijn niet bijzonder genoeg om plek voor te maken in de kast, maar weggooien doe je niet en een lezende vriend(in) kwam net even niet langs. Misschien heb je zo'n boek zelf van een bekende gekregen. Zo'n boek dus.


Het idee van bovengenoemde vriendin is, dat we aanstaande vrijdag massaal dit soort boeken gaan doorgeven. En niet aan iemand die je kent. Nee, je laat het boek 'zwerven'. Laat een boek achter op een parkbankje, bij een bushokje of op het station voor de eerlijke vinder. Maak iemand blij.


 


 Ikzelf zal komende vrijdag op weg naar m'n werk op een aantal plekken een boek achterlaten. Ik heb al een selectie gemaakt. En om anderen duidelijk te maken dat het om een zwerfboek gaat, plak ik er een briefje op. In geval van regen, komt er ook nog een verpakking om. Want het zou zonde zijn, als het boek al zwervende verpest wordt.


Om zwerfboekendag te laten slagen, is het natuurlijk wel van belang een boek dat ergens zomaar ligt mee te nemen. Want zwerfboekendag werkt  alleen maar, als er ook mensen zijn die de boeken oprapen, meenemen, een goed thuis geven of ze na lezen weer doorgeven.


Ik hoop maar dat het gaat lukken. Dat meer mensen het idee zo leuk vinden, dat ze eraan meedoen. Dat het misschien zelfs de pers haalt. Dan is dit toch een beetje een persbericht, met het verhaal van een lieve vriendin.

Facebook
Verken Groningen! grotere kaart