I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Zie je dat?

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Ria van der Burgt
Zie je dat?
9
+1

Bijna iedereen heeft ze wel eens gezien; geribbelde stoeptegels. Die tegels waar je je enkels zo op zwikt, wanneer je op hakken loopt, waardoor je kind uit de kinderwagen hobbelt of waar het wieltje van je skates in blijft zitten. Die tegels.


Bijna iedereen heeft deze tegels wel eens gezien, maar niet diegene voor wie ze zijn. Die voelen ze. Op een drukke dag is het lastig om door de stad te laveren tussen voetgangers en geparkeerde fietsen. Fietsen staan overal; voor winkels, voor de deuren van bovenwoningen en kantoren en vooral in de weg. Diverse winkels hebben op drukke dagen een rode loper voor de deur, zodat daar in elk geval de stoep vrij blijft voor voetgangers en de ingang van hun eigen winkel. Op deze drukke dagen staan er ook extra fietsenrekken in de stad. Deze staan al snel vol.


En stel je nu eens voor dat je niet kunt zien. Dat je je op basis van wat je hoort, ruikt en voelt door deze drukte probeert te bewegen. De geribbelde tegels leiden blinden en slechtzienden naar de voetgangersoversteekplaatsen. Bij de stoeprand zitten zachte, rubbertegels. Hierdoor weten blinden dat daar de straat met zebra begint.


Kennelijk weet niet iedereen waar de tegels voor zijn. Of men weet het wel, maar gelooft niet dat een blinde op een drukke dag de stad in gaat. Of het kan sommigen gewoon niets schelen. In elk geval zie ik vaak op drukke dagen fietsen geparkeerd op de blindegeleidestroken. Voor mij staan ze uiteraard ook in de weg. Het is immers middenin het pad. Maar ik kan zo'n fiets zien en ik zie de ruimte eromheen. Ik moet er niet aan denken hoe het moet zijn om deze mogelijkheid niet te hebben. Om te merken dat de enige route die ik weet geblokkeerd is.


Momenteel maakt de stad zich weer op voor Wintercity. Gemeente en ondernemers rekenen op veel bezoekers van de binnenstad. Sneeuw zou hierbij natuurlijk sfeerverhogend zijn. Maar dat maakt het looppad in veel gevallen smaller.


Ik hoop dat op deze dagen de bezoekers die met de fiets komen, een beetje rekening willen houden met anderen. Dat automobilisten hun auto in parkeergarages buiten de diepenring zetten, vindt iedereen heel normaal. Maar ook fietsers hoeven hun fiets natuurlijk niet persé voor de winkel te parkeren waar ze ingaan. Juist met wat minder fietsen op de stoep is winkelen nog plezieriger. En ik hoop dat in elk geval die geribbelde tegels vrij blijven voor iedereen. En misschien nog een stukje ernaast voor de mensen op naaldhakken, met kinderwagens of skates.

Facebook
Verken Groningen! grotere kaart