I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Vakantieplannen

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Chris Bakker
Vakantieplannen
4
+1

Het zonnetje staat weer hoog aan de horizon. Heerlijk. De terrasjes lopen weer vol, het bier vloeit rijkelijk, de vogeltjes halen mij veel te vroeg uit mijn slaap... De zomer is in aantocht. En daarmee komen ook de vragen "wat ga jij doen in de zomervakantie?" weer regelmatig op tafel. Vakantieplannen, terwijl het derde collegeblok nog niet eens is afgelopen.


Maar wat is nou de ideale vakantiebestemming voor jonge, niet altijd even frisse studenten? In een maildiscussie met wat vrienden waarmee ik op vakantie zou gaan, stuurde iemand een mailtje: "laten we naar dit all inclusive hotel gaan aan de Spaanse kust!  Kost maar 760 euro voor 8 dagen!" Het klinkt mooi. 8 dagen chillen, onbeperkt zuipen en kijken naar mooie dames in bikini's aan het strand. Het probleem is dat ik dat ook in Katwijk aan Zee kan doen, voor veel minder dan 760 euro.


Tsja, ik heb jaren genoten van dit soort vakanties waar alles geregeld werd en je op een plek bleef om de boel daar wat te verkennen. Tegenwoordig voel ik me hier aan de kant te oud en aan de andere kant te jong. Studenten zitten in een levensfase waarin je aan het groeien bent. Niet per se qua lengte (of breedte...), maar ook op het gebied van volwassenheid. We kunnen immers niet de rest van ons leven het altijd onszelf maar makkelijk maken. Er is een tijd in het leven waarin je het zelf moet uitzoeken. En volgens mij is de zomervakantie de beste manier om dat te doen.


Als je all inclusive gaat reizen naar een enkel hotel leer je de omgeving daar weliswaar goed kennen, maar dan weet je nooit hoe het er op andere plaatsen aan toe gaat. Verder leer je dan ook nooit hoe het is om je echt zelf te redden. Hoe het is om bijvoorbeeld uit te zoeken hoe het zit met de metro’s, waar je boodschappen kan halen, hoe dat inchecken en uitchecken bij een hotel nou gaat, wat er allemaal te beleven is op een (on)zekere plek waar je bent, hoe je ergens komt terwijl je de taal niet spreekt, hoe awesome het is om 5 uur lang te verdwalen en te genieten van de dingen die je ziet terwijl je de weg terug zoekt naar het hotel, hoe je een leuk gesprek kan houden met een van de locals.


Met een interrail ticket heb je deze mogelijkheden wel. Voor 328 euro kan je 22 dagen onbeperkt reizen op vrijwel alle trajecten in Europa. 22 dagen genieten van de vrijheid om te gaan en te staan waar je maar wilt. 22 dagen waarin je - bij wijze van spreken - van de meren in Finland kan reizen naar de bloedhete stranden van Spanje, en tussendoor voor belachelijk weinig geld stomdronken worden in Bratislava.


Nog los van dat ik me te oud voel voor een dergelijke all inclusive reis, voel ik me er ook te jong voor. Tegen de tijd dat ik 75 ben en eindelijk met pensioen mag, ben ik het reizen vast ook wel zat. Misschien dat ik tegen die tijd maar eens naar een all inclusive hotel ga en daar op mijn oude dag ga genieten van een mojito aan het strand. Maar zolang het nog niet zover is hoef ik niet op een all inclusive reis en geniet ik liever van de tijd dat ik nog jong ben en overal heen kan reizen wat maar mogelijk is. Ik heb geen idee wat er precies te wachten staat, maar de dorst naar het avontuur blijft maar groeien en groeien...

Facebook
Verken Groningen! grotere kaart