I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Ultra

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Ria van der Burgt
Ultra
6
+1

Majesteitelijk staat ze daar, uitkijkend over de zwaaikom riching de Museumbrug. De plek waar schippers de keuze kunnen maken om via de Aa en het Reitdiep naar Friesland of de Waddenzee te varen of de zuidelijke route via Hoornsediep naar Drenthe.


Gehuld in een klassiek aandoende jurk, maar met een moderne piercing onder de lip, lijkt ze vroeger en nu te verbinden. Net als de plek waar ze staat; op het plein van het moderne Cascadecomplex kijkt ze uit op een historisch stukje stad en het vroegere Groninger Museum.


Op de site hetstaatingroningen.nl, waarop alle kunstwerken in de Stad te vinden zijn, staat dat zij op het eerste gezicht voldoet aan de bekende schoonheidsidealen: ze heeft een fijn, bleek gezicht met hoge jukbeenderen, een hippe bos haar en een piercing onder de lip. Ze lijkt indrukwekkend hoog op haar benen te staan.


Maar ze blijkt een pop te zijn; de verhouding tussen het boven- en onderlijf klopt niet. Onder de lange doorzichtige rok bungelen korte beentjes. Ze heeft zichzelf als het ware verheven in de op wieltjes geplaatste crinoline onder haar. Omdat ze niet aan het gangbare schoonheidsideaal van lange benen kan voldoen, beweegt ze zich met armprothesen voort.


De kunstenares werd geinsipireerd door de huidige wetenschappelijke ontwikkelingen die bijdragen aan de maakbare mens. Ultra, de vrouw waar ik het over heb, is een anti-schoonheid.


Gangbaar schoonheidsideaal of niet. Ik vind haar mooi en imposant met haar hoogte van acht meter. Het is jammer dat ik haar niet vaker kan zien, omdat ze gewoon niet op één van mijn routes staat. Voor mij is ze "La grande Dame" van Groningen. 


 


Foto: Ultra (c) Ria van der Burgt

Facebook
Verken Groningen! grotere kaart