I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Traditionele promotie-ceremonie

zaterdag 14 april 2012 14:20 door Wilma Wildijck
Traditionele promotie-ceremonie
4
+1

Ik kreeg een uitnodiging om een promotie bij te wonen. Helemaal blij accepteerde ik deze, want ik wilde altijd al naar een promotie. Sterker, ik vind dat elke Stadjer zoiets een keer meegemaakt moet hebben. Iets wat zó onlosmakelijk is verbonden met onze RUG. Iedereen zou meer van de universiteit moeten weten dan dat er in Stad studenten rondlopen en dat we zeer waarschijnlijk alleen daarom zoveel kroegen en eetcafé’s hebben.


Dus ging ik op de bewuste dag naar het Academiegebouw. Wat betreft het academisch kwartiertje had ik wel de klok horen luiden, maar ik wist duidelijk niet waar de klepel hing – ik kwam te laat … Stilletjes sloop ik door het zijdeurtje naar binnen en ging achter in de zaal zitten. Het is gewoon leuk om in de tradities van de universiteit te duiken. De eerste zag ik nog net verdwijnen: een man (de pedel) in een vroegere-eeuws gewaad en met een staf. Hij bracht de promovendus of in mijn geval de promovenda met haar paranimfen binnen, net als de groep wetenschappers die haar ondervragen over het door haar uitgevoerde onderzoek. Na exact een uur (drie kwartier dus) kondigt de pedel het einde van het kruisverhoor aan met de legendarische woorden ‘Hora finita’ (de tijd is verstreken) en leidt promovenda, paranimfen en wetenschappers weer naar buiten voor overleg. Tenslotte wordt iedereen nog een keer binnen geleid voor de uitreiking van de promotiebul en toespraken om vervolgens in ganzepas weer naar buiten te worden geleid. 


De promotie-ceremonie zelf verloopt al eeuwenlang volgens hetzelfde stramien. ‘Mijn’ promovenda krijgt eerst de complimenten voor het onderzoek en het proefschrift, en dan de vraag ‘Ondertussen zijn er andere, betere onderzoeksmethoden ontwikkeld. Had u die niet liever gebruikt?’ Wat een rotvraag! Maar, een promovendus moet altijd antwoorden, ook al draait hij er een kwartier omheen; niet antwoorden kan leiden tot het niet uitreiken van de doctorstitel. En dat weet het slachtoffer. Het antwoord van ‘mijn’ promovenda begint dan traditiegetrouw met ‘Esteemed opponent’ (deze promotie was in het Engels) en een uitgebreide lofzang over de vragensteller en díens onderzoek. Tenslotte wijdt ze uit over de goede kanten van háár onderzoeksmethode. 


Gelukkig was iedereen tevreden over haar verdediging en kreeg ze de bul uitgereikt, gepaard met traditionele woorden in ouderwetse taal. Het leukste is de persoonlijke toespraak van de promotor, waarin vooral anekdotes uit de afgelopen jaren de revue passeren - er kan eindelijk gelachen worden. De afdeling wilde eens naar een vegetarisch restaurant en vroeg de promovenda of ze, als echte vleeseter, wel mee wilde. Ze reageerde adrem: “Ik breng m’n eigen vlees wel mee”. 


Ga ook eens bij een promotie-ceremonie kijken; kansen genoeg want wist je dat … 


… er 1400 promovendi zijn (inclusief UMCG),
… waarvan er jaarlijks 350 promoveren,
… er 450 fte hoogleraren zijn (inclusief UMCG),
… er op 1 oktober 2011 ruim 28.000 studenten stonden ingeschreven
… waarvan bijna 6.000 eerstejaars

Facebook
Verken Groningen! grotere kaart