I Like Groningen
  • Zomer!

    Zomer!

    Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

  • Op stap in Groningen stad

    Op stap in Groningen stad

    Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

  • Shoppen in Groningen

    Shoppen in Groningen

    Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

  • Zomer!
  • Op stap in Groningen stad
  • Shoppen in Groningen

Snertweer

vrijdag 13 april 2012 14:26 door gastredacteur Gezinus Winters
Snertweer
9
+1

Heb jij je smartphone handschoenen al aan? De "waar is natuurijs" App geïnstalleerd en de kortingsmail voor de ijsbaan in je zak? Scheuveln 2.0! Fantastisch hoe op deze manier oude tradities en nieuwe hypes bij elkaar komen. Oude tradities van toen onze voorvaderen in de prehistorie al met botten in de weer waren om goed beslagen ten ijs te komen. Anno 2012 lach je helemaal je ballen uit je thermobroek als je hip Nederland op het ijs bezig ziet. 's Avonds thuis op Youtube kom je echt niet meer bij. Ik vind dan ook dat elke zelfrespecterende Groninger op de ijsbaan een beetje zelfspot moet hebben.


Maar mijn punt is niet schaatsen. Als rasechte Biogondiër neem ik je mee naar, jawel, de Koek & Zopie kraam, naast de ijsbaan. Zopie betekent zoiets als borreltje en werd vroeger gemaakt met Bockbier en rum, dus het woord zuipen zal hier vast ook zijn oorsprong hebben. Moet ik ineens denken aan mijn pa, die bij het minste kuchje of snotje naar zijn medicijn grijpt. Een geheim recept waarvan ik moet benadrukken dat bij het weglaten van 1 van de ingrediënten het NIET als medicijn telt. Vul een borrelglas met Beerenburg, schepje suiker erin en klaor. Okey, terug naar de kraam. Na het schaatsen drink je dus gezellig, traditiegetrouw en als echte Bourgondiër de meest markante drankjes. Kwast, warme chocomel met rum, Gluhwein, Kruidenbitters en anders gewoon een pot baaier of 'n destilleerd. Na al dat schaatsen, de warmte bij de Koek & Zopie en een paar flinke borrels later voel je je al aardig doen (aangeschoten/dronken, maar dan op z’n Gronings). Doe die gekke handschoenen uit, grijp naar wat eurootjes in die pyjamabroek (die je onder je hippe broek draagt om maar wel warm te blijven) en op naar de afdeling Kouke... Snert, of voor de Hollanders; Erwtensoep. En niks geen kant en klaar spul dat zo uit de vriezer van de Makro komt. Nee, ik raad alle Koek & Zopie houders van Nederland aan die snert gewoon zelf te maken. Lastig? Helemaal niet. Speciaal voor de mensen die zich afvragen waar snert eigenlijk vandaan komt en andere nieuwsgierige Biogondiërs, hieronder een bewezen recept. Veel schaatsplezier de komende dagen in dit snertweer!


Het is weer snertweer recept!


Door: De Biogondiër

Wist je dat snert het lekkerste is als je het de dag van te voren al maakt? Als het de dag erna als een blok beton in je pan zit, niet getreurd, dat komt door de botten. Gewoon langzaam en roerend opwarmen, dus niet direct een plens water erbij.


Boodschappenlijstje voor 6 personen

Ga eens naar een biologische supermarkt en slager. Aan de Nieuwe Ebbinge zit bijvoorbeeld een heel mooie nieuwe Ekoplaza.



  • 400 gram Spliterwten

  • Stuk Rookspek (150 gram)

  • Hamschijf (dat is het bovenste deel van een varkenspoot incl. been)

  • Optioneel voor de carnivoren: Zwoerd, Krabbetjes, Varkenskarbonade

  • Biologische Rookworst van de slager

  • Zout & Peper

  • Laurierblaadjes

  • 4 Preien

  • Optioneel: 2 Aardappels

  • 2 Winterpenen

  • 1 Kleine Selderijknol

  • Grote Bos Selderij


Koken


  • Breng aan de kook grootmoeders soeppan in ruim water (liter of 2) de: Spliterwten, Rookspek, Hamschijf (plus optioneel vlees), Laurier en flink peper en zout.

  • Het het vuur laag

  • Schep het ontstane schuim van de soep en leg de deksel schuin

  • Lekker pruttelen voor kleine drie kwartier

  • Gebruik je tijd om de Preien te ringen en de wortels, aardappel en selderijknol in blokjes te snijden.

  • Gooi incl. de ringen en blokjes groenten terug in de soep.

  • Nog eens lekker kleine drie kwartiertjes pruttelen

  • Zo tegen het einde kan de grofgesneden Bladselderij erbij (ruik maar, dit is het geheime ingrediënt)

  • Schep het vlees eventueel nog uit de soep en snijd in kleinere blokjes en verwijder de botten (of deels snijden als je van wel wat lekkere uitgekookte stukken vlees of zelfs wat te knagen in je soep houdt)

  • Tot slot de rookworst in zijn geheel opwarmen in de soep en vervolgens in plakjes of direct in plakjes toevoegen

  • Eventueel kun je nog smaakmakers toevoegen als Maggi en/of bouillon blokje als je zuinig bent geweest met het vlees.

  • Alleen water toevoegen tijdens de bereiding als je echt het gevoel hebt dat zelfs de door en door warme soep te dik is.

  • En dan zeggen ze dus altijd eet smakelijk.


TIP: Kook wat extra spek en/of zwoerd mee en eet dit op roggenbrood of vers witbrood bij de soep.






Facebook
Verken Groningen! grotere kaart