I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Ouderwetse winter

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Ria van der Burgt
Ouderwetse winter
6
+1

"Vroeger, toen bevroren elke winter alle kanalen en diepen en stonden we de hele winter op het ijs". "Vroeger, toen schaatsten we elke winter.." Dat zijn zo de verhalen uit 'oma vertelt.. ' En, hoewel ik nog geen oma ben, in mijn herinnering stond ik vroeger ook elke winter op het ijs.


Toch was het niet alle winters heel, heel erg koud. Het duurde tenslotte ruim 20 jaar voordat Reinier Paping, winnaar van de tocht der tochten in 1963, deze eretitel moest overdragen aan Evert van Bentem. De tocht van 1985 is niet zo bar en boos als "die van '63". Bijzonder was wel dat de Elfstedentocht het jaar erna weer gereden werd én weer gewonnen door Evert. Strenge winters van vroeger ten spijt; het duurde vervolgens 'slechts' elf jaar voordat de volgende elfstedentocht gereden werd.


Ondanks het gebrek aan elfstedentochten stond ik in mijn beleving gedurdende de lagereschoolperiode elke winter op de smalle ijzers en zoefde over de vijver. Om daarna met veel moeite mijn tenen weer op te warmen. Gedurende mijn middelbareschoolperiode werd er twee keer over het Damsterdiep van Ruischerbrug naar Appingedam geschaatst. Wapenfeiten, die mijn kinderen niet over kunnen dragen. Tot hun middelbareschool periode hebben ze amper vaker dan één keer per jaar op natuurijs gestaan. En als het dan eens goed vroor, was het ijs niet goed genoeg om lekker te schaatsen.


Om kinderen in de Korrewegwijk van Groningen toch schaatsplezier te laten beleven is vorig jaar het plan geopperd om het veld van het Bernoulliplein te 'vullen' met water. Dit werd met zoveel enthousiasme begroet, dat het initiatief dit jaar herhaald is. Maandag zorgden grote tankauto's voor het water, de vorst deed de rest. Zodat kinderen uit de omgeving hun vrije woensdagmiddag lekker op het ijs door konden brengen. Er werd druk gebruik van gemaakt.


Zo kunnen deze kinderen later in elk geval aan hun (klein-)kinderen vertellen, over het schaatsen dat ze elke winter deden. En misschien wordt hier een begin gemaakt voor een mooie carrière als marathonschaatser.

Facebook
Verken Groningen! grotere kaart