I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Occupy voor dummy's

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Chris Bakker
Occupy voor dummy's
21
+1

Een tijd lang waren ze in het nieuws, ze verdwenen even, maar na de arrestaties op diverse plekken kwamen ze weer volledig terug. Occupy Wall Street. Occupy London. Occupy Amsterdam. En ook Occupy Groningen.


Als volkomen dummy in alles wat met Occupy te maken heeft, ging ik laatst naar een informatiebijeenkomst. Een zevental studenten begon in het Engels uit te leggen wat dat Occupy nou precies is en doet. Het begon allemaal in Tunesië. Mohammed Bouazizi had een universitair diploma, maar omdat hij geen werk kon vinden moest hij aan de bak als marktkoopman. Een politieagent nam zijn handelswaar in beslag en gaf hem een klap in het gezicht. Mohammed diende daarop een klacht in bij de gouverneur, waar hij geen gehoor op kreeg. Ten einde raad zette hij zichzelf in brand voor het kantoor van de gouverneur. Een aantal dagen later overleed hij aan zijn verwondingen. Zijn dood, samen met enkele andere zelfverbrandingen, leidde tot felle protesten in heel Tunesië. Ben Ali kwam ten val en in andere landen kwam de bevolking ook tot opstand. Op het Tahrirplein in Egypte braken felle protesten uit tegen Mubarak.


Deze demonstraties inspireerden de Canadese Adbusters Media Foundation. Op 17 september organiseerde deze een demonstratie voor het beursgebouw van Wall Street, inmiddels bekend als Occupy Wall Street. Vervolgens werden de activiteiten verplaatst naar Zuccotti Park, de plek waar beurshandelaren voorheen in hun pauze een kop koffie gingen drinken. De protesten sloegen over naar de rest van de wereld, en tegenwoordig zitten ze dus ook in Groningen bij de Westerhaven. Maar wat doen ze nou eigenlijk? En wat willen ze?


Uit nieuwsgierigheid ging ik vorige week met een aantal mensen van de Jonge Socialisten in de PvdA-afdeling Groningen een kop thee drinken bij Occupy. We werden hartelijk ontvangen door acht Occupy-ers. Geen zwevers zoals je zou kunnen verwachten, maar mensen met goede banen. Banen zoals kapitein, manager en ingenieur. Het viel me op dat de sfeer heel open, gemoedelijk en respectvol was. Onderling werd wel fel gediscussieerd. Een man zei dat hij het er niet mee eens was dat aandeelhouders geld verdienen met niks doen en dat ze maar arbeid moeten verrichten om geld te verdienen. Een ander ging hier fel tegenin. Hij zei dat hij aandeelhouder is en dat hij door aandelen te kopen ondernemers de kans geeft om hun ideeën uit te werken. Na vijf minuten discussie gaven ze elkaar een knipoog en een lach en gingen ze met ons in gesprek.


Een van onze eerste vragen was natuurlijk waarom ze er zitten. De antwoorden zijn heel divers. De één zit er omdat hij het niet eens is met de bonussen van topbestuurders, de ander zit er omdat ze het niet eens is met het falen van de politiek in de eurocrisis. Maar iedereen zit er omdat ze vinden dat het systeem zo niet werkt. Occupy is nu nog niet echt in staat om oplossingen aan te dragen. Het gaat er nu vooral om te protesteren en dat het zo niet langer kan. Dat is ook de kracht van Occupy. Veel mensen vinden dat het zo niet verder kan, en omdat de sfeer bij Occupy zo open en breed is, voelen mensen zich er snel tot aangetrokken.


De uitwerking die Occupy niet heeft, wordt in Groningen grotendeels wel geprobeerd te realiseren door een beweging die Real Democracy Now heet. Deze beweging is veel aan het discussiëren om standpunten te formuleren. Verder organiseren ze meerdere keren per maand demonstraties tegen allerlei beleidsmaatregelen, zoals het schrappen van de sociale werkplaatsen.


Als je dus nieuwsgierig bent geworden, kun je zo langsgaan bij het tentenkamp in de Westerhaven. Je wordt met open armen ontvangen.


Ria v.d.Bmaandag 12 december 2011 om 12:41
Wat fijn zo'n uitleg over Occupy. Want ik wist wel ongeveer waarvoor ze er zitten, maar nu is het wel duidelijker :-)
Groetje
Ria


Facebook
Verken Groningen! grotere kaart