I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Natuur in Stad

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Ria van der Burgt
Natuur in Stad
9
+1

Tijdens mijn weekje vrij kwam ik erachter: elke morgen rond half 11 vliegt er een zwerm mezen mijn tuin in. Kool- en pimpelmezen gemengd. Uit alle hoekjes, onder blaadjes, bij de ramen langs, overal halen ze (kennelijk) insecten vandaan. Een hartstikke leuk gezicht. Ze blijven zo'n 20 minuten en gaan dan naar de tuin van de buren.


Natuur in de stad kun je volgens mij in twee groepen indelen: Natuur dankzij de mens en natuur ondanks de mens. Onder de eerste groep versta ik de parken, perken en andere stukjes groen in de stad. Niet iedereen zal dit zien als natuur, maar het is groen, het leeft en hoewel de mens het probeert te reguleren, is het wel natuurlijk. Tegenwoordig proberen gemeentes ook steeds minder te reguleren. Parken schoffelen gebeurt niet meer wekelijks en blad blazen ze het bosplantsoen in. Dit alles voor een florerend insectenleven, waar vogeltjes, egels en andere dieren weer profijt van hebben.


Natuur ondanks de mens is een heel ander verhaal. Zo kun je op plekken waar dik beton gestort is, mieren druk heen en weer zien lopen met blaadjes en takjes op weg naar hun nest. Of je ziet zwaluwen tijdens een voetbalwedstrijd over het veld scheren om muggen te vangen. Ondertussen lijkt het of onkruid de stad vanaf de stadsranden langzamerhand aan het innemen is. 


Het lijkt ook of natuur zich meer en meer aanpast aan de aanwezigheid van de mens. Vroeger was de vlaamse gaai een schuwe vogel, die je met een beetje geluk midden in het bos tegenkwam. Nu kun je z'n opvallende blauwe veertjes gewoon achter in je tuin vinden, wanneer er net een 'gezin' langsgeweest is om te fourageren. Ze zijn vooral gek op pinda's. Hierover maken ze luidruchting ruzie met de eksters. En af en toe zweeft er een buizerd boven stedelijk gebied. Toch een opvallende verschijning.


Dat de natuur steeds dichterbij komt, is niet voor iedereen prettig. Steenmarters waren ooit alleen indringers op boerderijen. Nu maken ze ook in de stad mensen het leven zuur. Je bent ze ook niet zomaar kwijt! En hoewel het mij wel spannend lijkt, slaat bij andere mensen de angst om het hart: de wolf staat al aan de grens. Nog niet bij ons, gelukkig, meer bij Twente en de Achterhoek. Die zoekt dus kennelijk ook steeds meer stedelijk gebied op. Wat doet hij anders in de buurt van Nederland?


Binnenkort hang ik weer bolletjes op, leg stukjes brood neer en rijg pinda's voor de tuin. Het is dan wel niet de meest natuurlijke manier, maar ik vind het leuk, vogeltjes in de tuin. En hopelijk trekken ze dan volgend voorjaar eindelijk eens in het nestkastje, dat er al jaren hangt.

Facebook
Verken Groningen! grotere kaart