I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Lepeltje lepeltje

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Chris Bakker
Lepeltje lepeltje
18
+1

Bier is niet gratis. Het is een van de redenen dat ook ik een bijbaantje heb. Op de zaterdagavond waar menig ander student zich staat te bezatten of een hapje mee eet met de ouders, sta ik borden af te wassen bij Yankee Doodle in Hoogkerk. Werk waarvan iemand met smetvrees zou denken: "AAAHRG", en terecht. Het niveau in de spoelkeuken is beneden alle peil. Nummers van Guus Meeuwis, Gordon en andere artiesten worden luidkeels meegezongen, met de meest bizarre danspasjes over een vloer die spekglad is van alle soepen, vet en andere zooi die er gedurende de avond overheen gemorst wordt.


Tweede kerstdag moest ik ook werken, en was ik een avond voornamelijk bezig met het polleren van bestek. Als je bedenkt dat we iets van 950 reserveringen hadden die gemiddeld zo'n 6 stuks bestek gebruiken, is het je niet moeilijk voor te stellen dat 't een vrij zware avond was. Lading na lading, het was in het begin verschrikkelijk. En zo kwam het dat ik opeens, lichtelijk geobsedeerd, begon na te denken over lepels.


Waar komen ze vandaan? Door wie zijn ze ooit uitgevonden? Wat was het metaal dat deze lepel vormt voordat het een lepel was? Hoeveel liters soep heeft er op deze lepel gelegen? Wie hebben deze lepel allemaal gebruikt? Waar dachten zij aan toen zij deze lepel gebruikten? Hoeveel gebruikers hebben na het gebruiken van deze lepel zelf lepeltje lepeltje gelegen? Hoeveel kinderen zijn daaruit ontstaan?


Afijn, ik draaf weer eens door. Dat stopt mijn nieuwsgierige bui echter niet. Na een halfuurtje surfen kwam ik het volgende te weten: lepels zijn een van de oudste menselijke gebruiksvoorwerpen. Het bezit van een lepel was rond de 17e eeuw zelfs een statussymbool. Edellieden hadden altijd een zilveren of gouden lepel op zak. Als uitdrukking van genegenheid en toewijding werd door een man vaak een bijzonder mooie, kunstig bewerkte lepel aan een vrouw gegeven, die als siervoorwerp aan de muur werd gehangen. Het reizen zonder lepel werd als een van de ergste vormen van armoede beschouwd. In de 19e eeuw kwam de massaproductie op, dat het einde markeerde van de tijd waarin lepels als statussymbool werden beschouwd. Niettemin is het voor mij een voorwerp dat op z'n tijd enige aandacht verdient.


Voor allen die op het punt staan op een lekkere kop soep te eten: eet smakelijk! En denk ook eens na over wat voor oud statussymbool je nou eigenlijk in je mond stopt.


RJwoensdag 4 januari 2012 om 23:13
Aaah, de goeie ouwe tijd! Dat je een huwelijksaanzoek kon doen met een stuk bestek ipv een ring van duizenden euro's...

Leuk geschreven! Zondag gaan we weer losssss!


Facebook
Verken Groningen! grotere kaart