I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Lente

vrijdag 20 april 2012 21:46 door Ria van der Burgt
Lente
3
+1

Vanaf mijn werk fiets ik door Kardinge, een natuurgebied tussen Lewenborg en Beijum onder beheer van Natuurmonumenten. Vanwege het mooie weer besluit ik vandaag om te fietsen en extra groen in me op te nemen.  Ik zat tenslotte de hele dag al binnen. In de Kardingerplas zie ik 2 futen hun bals dansen. “Ik moet m’n fototoestel mee gaan nemen” schiet het door me heen, aangezien het niet de eerste keer is, dat ik een mooi plaatje zie. Maarja, m’n gewone tas is al zwaar, het fototoestel weegt er ook in, het wordt dan zo’n volksverhuizing elke dag naar het werk.


Onderweg wordt me duidelijk dat niet alleen de futen zich aan ’t voorbereiden zijn op het voorjaar. Zwanen zoeken gezamenlijk hun plekje op. Er zitten veel paren in dit gebied. Al verschillende jaren kreeg een stel zeven jongen! En dat vlakbij het toch wel drukke sportcentrum. Langzamerhand zag je ze stuk voor stuk hun volwassen witte kleur krijgen, waarna ze hun ouders verlieten.


Ik zie ook veel scholeksters lopen en vliegen. Nederland telt tegenwoordig minder broedparen, maar daar lijkt het hier niet op. Ook Grutto’s vliegen zenuwachtig roepend over m’n hoofd. Hoog in de populieren krijgen kraaien- en eksternesten hun vorm. In het water peddelt een meerkoet dapper met een fikse twijg in z’n snavel richting nest in aanbouw. Bij het riet moet hij z’n koppie raar scheefhouden om erdoor te kunnen met z’n vracht. Genietend kijk ik nog eens rond. Kerktorentjes steken in de verte nog net boven hoge bomen uit, ze bewegwijzeren hun plek. In het midden een ouderwetse oer-Hollandse molen. Zo’n mooie. Niet neergezet voor elektriciteit, maar voor het malen van graan.

De volgende dag ga ik op pad met fototoestel. Er moet een plaatje bij dit stuk en met dit mooie weer kon het toch niet anders of ik zou wel een mooi plaatje zien. En inderdaad... Mooie plaatjes genoeg, maar ze vástleggen is een ander verhaal. Zo zag ik, echt heel leuk, drie eenden op de kop in het water. Grappig, die kontjes op een rijtje dacht ik, maar terwijl ik m'n toestel pak, denken eenden "brood!!!" en zwemmen blij naar me toe! Mislukte foto 1. Hoewel, ook hoofd boven water gefotografeerd, is een mannetjeseend best mooi.


Wat ik verder leerde:
Een gans houdt op naar je blazen, als je een fototoestel aan je neus zet. Een kikker springt pas weg, als jij opstaat en wegloopt en een kat denkt serieus dat hij zich kan verstoppen achter 2 grassprietjes. Reigers blijven niet wachten tot je lens hen scherp in beeld heeft. En voor het eerst heb ik een nestelende gans gezien, hoewel er toch velen zitten in dit gebied.


Vorig jaar was er ook een mooi voorjaar. De natte zomer heeft de herinnering daarvan weggespoeld. Hopelijk zet het mooie weer dit jaar langer door, zodat we kunnen genieten van terrasjes op de Grote Markt en het groen van Ommeland.

Facebook
Verken Groningen! grotere kaart