I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Kijk omhoog!

woensdag 25 april 2012 15:44 door Ria van der Burgt
Kijk omhoog!
3
+1

Ramses zong het al: Kijk omhoog! Maar hoevaak doen we dat? En waarom zou je dat doen?


Als je al langere tijd in de stad woont, ben je ervan overtuigd dat je deze wel kent. Zeker de binnenstad. De panden en winkels, de etalages.. als je middenin de Herestraat staat weet je waar je bent. Maar ik vraag me af of mensen de plek ook zouden herkennen als ze een foto zagen van de gevels boven de etalages.


Ooit keek ik op een rustige zondagmiddag in de Herestraat omhoog, omdat me afvroeg wat voor weer het werd. Ik werd aangenaam verrast. Niet doordat ik een strakblauwe lucht zag, terwijl ik regen verwachtte. (wanneer gebeurt dan nou, tenslotte) Nee, ik zag voor het eerst de panden boven de winkels. En vooral in de Herestraat zijn deze niet standaard.


De Herestraat is dé winkelstraat van Groningen. Voor niet Groningers bekend van het Monopolyspel. Met een kanskaart kun je zelfs naar deze straat gestuurd worden! Een straat die je graag wilt hebben dus. Op 30 maart 1968 is de straat voetgangersgebied geworden. Dit maakt het als winkelstraat natuurlijk extra aantrekkelijk. Loop je door de straat, dan merk je een groot hoogteverschil. Dit komt doordat de straat loopt over de uitlopers van de Hondsrug. Het hoogste punt ligt 8,4 meter boven NAP. Het laagste punt ligt 4 meter lager, bij het Zuiderdiep. Hier zie je in de bestrating met aparte stenen aangegeven, waar vroeger de Herepoort stond.


Loop je door de straat, dan lijken de panden allemaal wel een beetje op elkaar. Allemaal grote ramen, etalages, winkelpuien, veel kleding, wat schoenen, de HEMA en de MacDonalds. Maar boven de etalages is geen pand hetzelfde. De meeste panden zijn gebouwd tussen halverwege 19e eeuw begin 20e eeuw. De architectuur uit die tijd die de gevels vorm gaf, staat in groot contrast met de moderne etalages die we dagelijks zien. Er is een variatie tussen vrij strak tot bijna exotisch.


In meer winkelstraten kunnen de gevels je verrassen. Zoals in de Folkingestraat en de Oosterstraat. Dus, een volgende keer dat je door de stad loopt, kijk eens niet in de etalages, maar kijk daarboven. Kijk eens wat een variatie aan gebouwen men vroeger neerzette in één straat. Hoe anders dan tegenwoordig. Nu wordt er één blok neergezet.


Vergeet niet om (af en toe) ook nog op straatniveau te kijken. Ik wil natuurlijk niet op m'n geweten hebben dat je anderzijds verrast wordt. Doordat je ergens tegenop loopt, bijvoorbeeld.


 


Op de foto: een van de panden in de Herestraat. Kijk maar eens goed omhoog, dan zie je vanzelf welke bekende winkel zich hieronder bevindt (c) Ria van der Burgt


 

Facebook
Verken Groningen! grotere kaart