I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

I like Groningen!

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Ria van der Burgt
I like Groningen!
20
+1

Als je me vraagt of ik van Groningen houd, antwoord ik volmondig 'Ja'. Als je me vraagt waarom ik van Groningen houd, komt het antwoord wat minder makkelijk en snel. Want ja, waarom houd ik van Groningen?


Het is niet zo dat ik niets anders ken. Een jaar hield ik het vol in Utrecht. Echt een hele mooie stad, waar ik mij ook uitstekend heb vermaakt. Qua sfeer lijkt Utrecht voor mijn gevoel wel wat op Groningen. Gezellige binnenstad, studenten, altijd wat te doen, veel uitgaansgelegenheden. Wat ik, als Groningse in Utrecht, dan weer miste of lastig vond was de opbouw. Niet een duidelijk centraal plein, waar alle wegen naar toe leiden, maar een kronkelige Oude Gracht als stadscentrum naast overdekt winkelcentrum Hoog Catherijne. Waarbij de Oude Gracht natuurlijk een pronkjuweel is. Utrecht was voor mij vooral veel te druk. Overal in en om de stad loop je aan tegen drukke verkeersaders; wegen, kanalen en spoorlijnen.


De vier jaren daarna op Schiermonnikoog waren van heel andere orde. Hoewel de omgeving rustig was, was mijn leven dat zeker niet, maar daar wijd ik maar niet over uit. Qua verkeer in elk geval een stuk rustiger dan Utrecht, aangezien alleen eilanders een auto mee mogen nemen op het eiland.  En in tegenstelling tot Utrecht, op Schier voelde ik mij nooit opgesloten. Goede plek om te wonen op dat moment in mijn leven.


En dan Groningen. De stad waar ik ben geboren, ben opgegroeid en nu weer woon. Een overzichtelijke stad, hoewel ik met alle nieuwbouw niet alle wijken direct meer weet aan te wijzen. Een stad met afwisseling. Oude gebouwen waar de geschiedenis van af straalt staan naast vernieuwende architectonische hoogstandjes. Een jonge stad, met z'n studenten, maar ook een stad waar alle generaties goed kunnen leven.


Groningen is ook een stad waar eigenlijk altijd wat te doen is. Voor ieder wat wils. De stad is altijd op zoek naar nieuwe ideeën en activiteiten, waar veel Stadjers (bewoners van Groningen), maar ook mensen van buiten de stad, plezier van hebben en op af komen. En deze activiteiten vinden niet alleen in de binnenstad plaats. Ook de wijken organiseren feesten, kunstroutes en sportevenementen.


Kortom; waarom houd ik van Groningen? Ik denk dat het komt doordat het een goede bekende van me is. De stad voelt als een comfortabele jas, waar ik nog jaren van wil genieten, en die niet saai of sleets is. De stad is groot genoeg om je te vermaken, maar er is ook rust voor als je eens niet vermaakt wilt worden.Wilmawoensdag 25 april 2012 om 17:01
Mooi verwoord!


Facebook
Verken Groningen! grotere kaart