I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Het Mordor van Groningen

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Nicole van den Berg
Het Mordor van Groningen
49
+1

Helemaal in het Noorden van Groningen bevindt zich het nieuwerwetse en ietwat troosteloze Zernikeomplex, waar studerend Groningen en masse tentamens maakt in een grote hal die ruikt naar angstzweet en natte tennisballen. Ook vind je er de sporthal van de ACLO en zijn er verschillende studierichtingen van de Rijksuniversiteit gehuisvest.


In mijn verbeelding is het op het Zernikecomplex altijd grijs en mistig. Ik ben dan ook blij dat ik mijn colleges altijd in de binnenstad van Groningen heb kunnen volgen – niet alleen qua architectuur, maar ook omdat ik er niet aan moet dénken om iedere dag de barre tocht naar het Noorden van het Noorden af te leggen.


Ik kan me de dag van mijn eerste tentamen, en tevens mijn eerste ritje naar het Zernikecomplex, nog goed herinneren. Het begon allemaal leuk en aardig: ik fietste over de Prinsesseweg en was aangenaam verrast door die leuke, golvende verkeersdrempels op het fietspad. Ze volgen elkaar zo snel op dat het voelde als een soort attractie, of beter: real-life Mariokart. Heel eventjes had ik de neiging om heel hard 'joehoeee!' te roepen en een stel bananen op de weg te smijten, maar ik wist me te beheersen.


Later op de route, echter, veranderde mijn gemoedstoestand. De lucht betrok. Ergens in de verte zag ik meerdere imposante, futuristische gebouwen opdoemen - een intimiderend beeld. Dit moest Het Complex zijn.


Omdat ik een te rijke fantasie heb, deed het geheel me onwillekeurig denken aan Mordor, 'Het Land van het Kwaad' uit de Lord of the Rings-trilogie. “One does not simply ride one's bike into The Zernikecomplex!” fluisterde een stemmetje in mijn achterhoofd.


Dat bleek ook nog eens heel waar.


Eenmaal bij de grote gebouwen aangekomen, belandde ik in een verkeerssituatie waar Mordor kinderspel bij is. Een wirwar van voetgangers, fietsers, auto's en scheurende stadsbussen leek zich constant rakelings langs elkaar heen te bewegen. Angstig wurmde ik me in de chaos. Dit was geen Mariokart meer; dit leek wel een oorlogsgebied.


Een ernstig ongeluk met een Kazachstaanse student en een stadsbus later, worden er nu godzijdank maatregelen genomen om het Mordor van Groningen een beetje veiliger te maken. Eerste maatregel: jawel, drempeltjes. Terug naar de onschuld van Mariokart – moge bananenschillen voortaan het grootste gevaar vormen op de weg naar Zernike.
Facebook
Verken Groningen! grotere kaart