I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Het mooiste van...

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Ria van der Burgt
Het mooiste van...
7
+1

Vroeger maakten we graag de grap "Wat is het beste aan Friesland...? De trein naar Groningen!" En een lol dat we daarom hadden. Ondertussen maakten de Friezen deze grap natuurlijk ook, maar dan andersom. En ergens hebben ze een beetje gelijk.


Natuurlijk is de trein naar Friesland niet het mooiste van Groningen, maar het Hoofdstation waarvandaan deze trein (of eventueel bus) vertrekt, komt een stuk in die richting. Het stationsgebouw van Groningen, dat is voltooid in 1896, behoort tot de mooiste stationsgebouwen van Nederland. Een mooie binnenkomer voor mensen die de stad met de trein bezoeken.


Niet alleen aan de buitenkant is het stationsgebouw een lust voor het oog. Ook binnen is er van alles te bezichtigen. Je kunt er alleen wel pijn van in je nek krijgen, want het plafond is het bestuderen waard. Andere bijzondere afbeeldingen zitten tegen het plafond. Lange tijd waren deze niet zichtbaar. Bij een modernisering in de zestiger jaren werd het plafond verlaagd. Alleen spoorwegpersoneel kon toen nog van het mooie plafond genieten. Een restauratie in 1999 bracht de hal terug in oorspronkelijke staat. Gelukkig wel.


Vroeger was het Hoofdstation een losstaand gebouw. Tegenwoordig staat het inklemd door hoge kantoorgebouwen. Niet volgens iedereen even mooi, maar natuurlijk wel praktisch. Het voorplein heeft de nodige renovaties en herinrichtingen meegemaakt. Op oude plaatjes is een grasveldje, omringd met perkjes en bankjes, te zien. In later jaren kwam er een groot zwart plein. Tegenwoordig is het plein enigszins verhoogd.  Daaronder zit een grote fietsenkelder, waar ook het fietspad onderdoorloopt. Dit wordt het Stadsbalkon genoemd.  Op zich is het een mooie oplossing voor de duizenden fietsen waarmee het station werd omgeven, maar niet iedereen is enthousiast over de uitvoering. Door de lichte verhoging valt het station een beetje weg achter het plein en lijkt het z'n grandeur te verliezen.


Wat altijd is blijven staan is het beeld van 'Het peerd van Ome Loeks'. Een wit beeld van een man met een paard. Dit beeld verwijst naar een oud Gronings versje over, jawel, het Peerd van Ome Loeks, dat hartstikke dood is. Het liedje stamt ongeveer uit 1900. Jan de Baat maakte het beeld in 1959. Het op zich vrolijk klinkende liedje heeft een minder vrolijke tekst, dat gaat als volgt:


Peerd van Ome Loeks is dood, Loeks is dood, Loeks is dood,
Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.
Guster nog goud gezond, sluig 'e mit steert in 't rond
Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.
Peerd van Ome Loeks is dood, Loeks is dood, Loeks is dood,
Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.
Haar 'k hom moar vreten geven, din was 't wel in leven bleven.
Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.

In het stationsgebouw zijn diverse horecavoorzieningen en een paar winkels. Onder het genot van een drankje en eventueel een hapje is te genieten van dit bijzondere gebouw en kun je in alle rust (wanneer er tenminste geen trein gehaald dient te worden) genieten van de sfeer. De mooiste binnenkomer van Stad.Desdonderdag 23 februari 2012 om 10:18
wow, deze geschiedenis wist ik niet! Fijn om te weten!


Facebook
Verken Groningen! grotere kaart