I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Het is weer het weer

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Ria van der Burgt
Het is weer het weer
6
+1

Nederlanders staan bekend om veelvuldig praten en klagen over het weer. Het is te koud, het is te warm, het is te nat of te droog. Zelden heeft iedereen dezelfde mening. Wanneer ik het heerlijk weer vind, klagen de meeste mensen dat het te warm is. Wanneer anderen genieten, is het voor mij te koud (meestal de hele winter).


Een aantal keren per jaar is het weer vaker onderwerp van gesprek dan normaal. Niet alleen bij de buurpraatjes, de praatjes bij het koffie-apparaat op het werk of bij de theevisite. Nee, ineens is het weer het hoofdonderwerp van alle nieuwsprogramma's op radio en televisie. Twitter staat er bol van, niemand lijkt het meer ergens anders over te hebben.


Afgelopen winters was het de sneeuw. In 2009 kwam daar ineens uit het niets op de donderdag voor de kerstvakantie een dikke, zachte, koude en lastige witte deken. En er kwam meer. 's Morgensvroeg zaten zelfs de strooi/veegauto's vast op de A7 tussen Groningen en Leek. Treinen reden niet meer, bussen bleven in de garage en auto's stonden verlaten langs de weg. Fietsers en voetgangers ploegden nog door de witte laag. Voor de mensen die het meegemaakt hadden stond ineens de winter van 1979 weer op het netvlies en de verhalen barstten los. "Weet je nog, toen waren er sneeuwduinen, we gingen op de slee naar ons werk..." Deze winter bleef de sneeuw liggen tot ver in 2010. De overlast nam gelukkig wel af.


In 2010 verraste de sneeuw het noorden zelfs al half november. Blad hing nog aan de bomen en viel later op de sneeuw, wat een apart effect gaf. Hoewel gemeentes zich voorbereid hadden, had niemand zo vroeg al sneeuw verwacht. En weer was er overlast. Weer waren wegen onbegaanbaar en het treinverkeer in de war. 


Deze winter waren gemeentes en Rijk er dan ook van overtuigd: ze waren voorbereid. Laat die sneeuw maar komen, was het idee. Maar de sneeuw kwam niet. Na een kouderecord in het begin van het jaar, een warmterecord in het voorjaar, een neerslagrecord in de zomer, weer bijna een mooiweerrecord in het najaar en een warmterecord met kerst (als het geen record was, dan zaten we er vast dichtbij) leek het erop dat 2011 het jaar van het herfstweer zou worden. Het jaar dat in het teken stond van regen en wind. Zo gaat 2011 in elk geval bij mij de geschiedenis in.


Nadat de dromen van een witte kerst gedroomd zijn en de hoop voor in elk geval één dag sleetje rijden in de kerstvakantie aan het vervliegen is, is het weer zich weer aan het opdringen in het nieuws. Het eigent zich weer pontificaal het hoofditem van het journaal toe. 2012 roert zich. Niet met sneeuw, niet met ijs, maar met water. Veel water. Hoog water. Water dat van boven komt, water dat van het land komt. Gemeentes sluiten wegen af en er gaan sluizen dicht die al tientallen jaren open stonden. Het varen in de kanalen mag voorlopig even niet van de provincie en wandelen door het plaatselijke park levert gegarandeerd natte voeten op. De wind vergezelt het water. Zweept het op. Niet alleen het water, maar ook bomen, vuilcontainers en geweldige wolkenformaties verplaatsen zich in de wind.


Het weer is weer onderwerp van gesprek. Televisie, radio en  twitter stromen weer vol met berichten over het weer. Bij de koffie-automaten, in de winkels en op theevisites wordt het volop besproken. Verhalen over hoe het was in 1998 barsten los. "We moesten met z'n allen naar het Winschoterdiep, helpen met zandzakken... "


Er zijn mensen die genieten van dit weer. Met de wind door de haren nemen ze eventuele regen voor lief. Andere mensen genieten minder of helemaal niet. Ze kunnen niet wachten tot het weer zomer wordt. En hoewel ik wel kan genieten van een fikse strandwandeling met de neus in de wind, of de wind mee in hoogste versnelling op de fiets (met regenpak aan gaat het nóg sneller), behoor ik toch tot de laatste groep. Nog twee maanden, twee weken, twee dagen en het is lente. Ben benieuwd wat voor weer het dan is. Welke records 2012 dan gaat breken.Riavrijdag 6 januari 2012 om 22:51
Doe mij maar zomer! Kunnen jullie ook lekker skaten, toch? ;-)
Jantinevrijdag 6 januari 2012 om 22:26
Doe maar meer lekker sneeuw!
Riavrijdag 6 januari 2012 om 14:52
Ik houd ook al niet van sneeuw, maar heb dat liever dan hele dagen/weken/maanden/jaren regen ;-)
Rogiervrijdag 6 januari 2012 om 14:38
Doe mij maar een dik pak sneeuw en een snowboard onder m'n voeten!


Facebook
Verken Groningen! grotere kaart