I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Herfst

dinsdag 2 oktober 2012 17:48 door Ria van der Burgt
Herfst
3
+1

Eigenlijk wilde ik er nog niet aan, maar het was onherroepelijk. De dagen werden korter. Het weer in eerste instantie beter. Dat strooide nog wat zand in de ogen. Maar op een dag was het zover. De dag, die iedere Groninger (her)kent. De dag, die als een soort van ijkpunt geldt, een aankondiging van een nieuw seizoen. De dag dat de onmiskenbare geur van suikerfabriek over de stad hangt. Dan weet je: het is herfst.


Tegenwoordig is er nog maar één suikerfabriek in Groningen. Deze staat in Hoogkerk, een eind bij mijn bed vandaan. De andere kant van Stad. Daarom duurde het dit keer voor mij ook langer, voordat de geur mijn neusgaten bereikte. Ik snuffelde, kon het echt? Was het waar?
Maar natuurlijk was het waar. Ik zit thuis tenslotte al aan de herfstthee. De verwarming springt weer automatisch aan, de bomen krijgen hun bijzondere mooie kleuren. Een lust voor het oog, maar met weemoed, want je weet dat dit het begin is van de bladval.


Vroeger woonde ik onder de rook van de suikerfabriek in Hoogkerk. Tenminste, bij noordenwind. Ik vond de geur echt verschrikkelijk vies. Mijn moeder had er zo mogelijk een nog grotere hekel aan.  “De vitrage loste gewoon op door de rook”, weet ze nog steeds te vertellen. En ramen zemen, dat moest ook vaker, want de fabrieksrook gaf flinke aanslag op de ramen.


Tegenwoordig vind ik de geur eigenlijk wel meevallen, bijna lekker. Zou deze veranderd zijn, of is mijn reuk veranderd? Komt het doordat de suikerfabriek een geur is van m’n jeugd, vol met goede herinneringen? Herinneringen van natte voeten in het Stadspark gevolgd door snoepen van gepofte beukennootjes en tamme kastanjes.


Waar ik nu tegenop zie is dat de geur weer weg is. De rook verdwenen, het fleurige blad van de bomen. Want dan, dan is de herfst weer voorbij en zitten we echt in de winter. Gelukkig duurt dat nog lang. Voorlopig is het herfst.


 
Facebook
Verken Groningen! grotere kaart