I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Heimwee

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Chris Bakker
Heimwee
19
+1

Omdat de tentamens voor de deur staan waarvoor ik nog veel moet studeren en in een normaal leefritme moet komen, besloot ik om een week bij mijn ouders in Eelde te gaan wonen. Na een halfjaar is de vogel weer even terug in het nest. En helaas moet ik nu wel vaststellen: ik heb heimwee naar Groningen. Zoals in het liedje het gras van het Noorderplantsoen al werd gezegd: "want als ik weg ben dan mis ik de straten, vanaf de toren tot aan Westerhaven. Ik mis de grachten, de mensen, stadjers studenten, het aller mooiste accent..."


Wat is dat heimwee nou eigenlijk en waar komt het vandaan? De vandale zegt het volgende: "heim·wee het; o ziekelijk verlangen naar huis." Hier komen we dus niet verder mee. Op wikipedia staat een heel verhaal over heimwee, maar daar zal ik u niet mee lastig vallen.


Wat maakt Groningen nou "thuis" voor zij die er wonen? Is het vanwege de dorpssfeer? De kalmte die in andere steden ver te zoeken is? De schoonheid van de Ole Grieze? Het gras van het noorderplantsoen? De stadjers en studenten die ze er kennen? Of toch gewoon omdat ze er nou eenmaal geboren zijn?


Voor mezelf moet ik alle bovenstaande vragen met een volmondig "ja" beantwoorden. Het is fijn om weer eens in Eelde te zijn, maar ik kan niet wachten om vrijdag weer naar huis te gaan.
Facebook
Verken Groningen! grotere kaart