I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Groningse Grachten

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Chris Bakker
Groningse Grachten
7
+1

Ze zijn al even oud als de stad zelf. Toch is er niemand die iets om ze lijkt te geven. We varen, dumpen onze kapotte fietsen, pissen in hen en schaatsen er op. Maar toch lijkt niemand te weten wat het verhaal erachter is.


Het gaat natuurlijk over de Groningse Grachten. Ik had weer eens een filosofische bui en zin om ergens over te schrijven. Nadat ik uit het raam naar de gracht onder mijn raam keek, kwamen er allerlei vragen in mij naar boven. Waarom zijn ze ooit aangelegd? Welke rol hebben ze gespeeld in de geschiedenis? Wat zijn de verbindingen met andere wateren?


Dorstig naar informatie ging ik op zoek. Handel was de voornaamste reden voor het aanleggen van de grachten. Rond de twaalfde eeuw werd onze stad gesticht als een soort van handelscentrum voor Duitsland en Nederland. Omdat er toen nog geen auto's waren, werd van transport over water veel gebruik gemaakt. Een andere reden om de grachten aan te leggen, was het verdedigen van de stad. In de loop van de eeuwen zijn er (te) veel oorlogen uitgevochten in en rond de stad, waarbij de grachten als laatste verdedigingslinie werden gebruikt.


Tegenwoordig lijken ze niet echt een rol van betekenis meer te spelen. Ik zeg lijken, omdat het natuurlijk wél zo is. De grachten staan in verbinding met praktisch alle waterwegen van Nederland, en komen uiteindelijk uit in de zee waar alle wateren samen komen. En precies zo brengen de Groningse Grachten ook de bewoners van Groningen samen. Want zijn het niet de grachten waar wij zo graag op varen op een zomerse dag? De grachten waar we naast barbecuen en met onze benen boven bungelen, kijkend naar de kapotte fietsen die erin gedumpt zijn?
Facebook
Verken Groningen! grotere kaart