I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Gronings genieten

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Ria van der Burgt
Gronings genieten
14
+1

Mijn zoon vroeg het al vaker de laatste tijd: "mama, wanneer maak je weer eens poffert?" Zelf kreeg ik er steeds meer zin in. Afgelopen week dus de ingrediënten in huis gehaald en vandaag aan de slag.


Poffert vind ik heerlijk als een lekker warm en machtig ontbijt. Ideaal voor de herfst dus. Als (warm) ontbijt lukt alleen nooit, omdat het een paar uur moet koken. Koken? Ja, koken!


Poffert is een oud Gronings gerecht. Het lijkt op cake en krentenbrood. Het deeg lijkt zelfs wel op pannenkoekbeslag. Je maakt het in een soort tulbandvorm, waar een deksel op zit: de poffertpan. De poffertpan zet je in een pan met water en zo laat je het au bain marie in twee uur gaar worden. Volgens wikipedia lijkt poffert op wat elders in het land 'Broeder' of 'Jan in de zak' heet.


Bij aanschaf van mijn poffertpan kreeg ik er in de winkel een recept bij. Deze kan ik helaas niet meer vinden. Op internet staan gelukkig meerdere varianten van het recept. De poffertpan zelf is volgens mij in Groningen nog maar op één plek te koop, een winkeltje met huishoudelijke artikelen aan de Spilsluizen. Hoewel.. laatst was er de week van de Groninger Smaak en toen kon je ze ook ineens bij ons in de kantine op het werk kopen. Misschien weer een opleving voor deze Groningse lekkernij?


Ingrediënten van (mijn) poffert zijn:


± 500 gram zelfrijzend bakmeel
± 500 ml melk
2-3 eieren
snufje zout
wat krenten/rozijnen.
Ik doe er zelf nog stukjes appel en gebroken walnoten door.


Je eet de poffert met boter en bruine suiker.


Mijn zoon heeft zich inmiddels gretig tegoed gedaan aan onbehoorlijk grote stukken poffert met lekker veel suiker.  Ik heb natuurlijk zelf ook alweer een flink deel gehad. Van man en dochter hoeft het niet zo nodig.


 


Foto: poffert en poffertpan. (c) Ria v.d. BurgtRiadonderdag 14 mei 2015 om 13:44
Danny, ik heb de pan nooit helemaal onder water staan. Het waterpeil staat altijd zo'n 2 cm onder de deksel. De poffert lijkt toch wel vochtig, dit komt denk ik door het condens, dat ontstaat tijdens het proces. Alleen bij bakken krijg je een korst.
Is hij wel lekker?
dannydonderdag 16 april 2015 om 10:24
ik heb sinds kort ook een poffertpan en het is echt lekrr met wat tips van moeders maar ik krijg iedere keer vocht bij de poffert, daarom hang ik de pan aan iets maar kan d kook pan niet meer afsluiten en moet daarom vaak water bij vullen.is dit normaal of is mijn poffert pan niet goed
Sabloniere dinsdag 18 maart 2014 om 19:41
Op www.kokenenwonen.nl kun je ze bestellen!
Robvrijdag 24 februari 2012 om 13:01
Voor pofferts, pofferttrommels kijk eens op http://www.DeTaartenkraam.nl (uit Groningen) ;-)
Ria vd Burgtdinsdag 22 november 2011 om 09:49
Bedankt voor de tip Ellie!
Elliezondag 20 november 2011 om 13:37
Poffertpannen in ruime mate te koop bij de Blokker in Winsum voor de niet-Stadjers.
Met een zakje bakpoeder erbij wordt ie luchtiger en minder machtig. Met 2 zakjes vanillesuiker wordt het ook een heerlijk toetje of lekker voor bij de koffie.(met gesmolten boter en suiker)Hartige variant ook lekker!
Jantinezaterdag 5 november 2011 om 16:30
Nu al zin om het te gaan maken!


Facebook
Verken Groningen! grotere kaart