I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Groningen van buiten

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Ria van der Burgt
Groningen van buiten
7
+1

Er zijn (veel) mensen in Nederland, die nog nooit in Groningen zijn geweest. Jammer voor hun, natuurlijk. Een aantal van deze mensen denkt wel een en ander over Groningen te weten. Groningen zou er zo ongeveer uitzien als de foto. En het kerktorentje, dat is dan natuurlijk onze Olle Grieze, de Martinitoren.


Gek genoeg, als je dan (ver) buiten onze landsgrenzen komt, spreek je mensen die denken dat heel Nederland er zo uitziet. Soms zijn deze mensen zelfs in Nederland geweest. Kennelijk blijft de Zaanse Schans beter hangen in het geheugen dan Amsterdam zelf. Hoewel vrij verkrijgbare drugs en dames 'te koop' in de etalage het ook goed doen.


Met Nederlanders, die een (voor-)oordeel over Groningen hebben kun je natuurlijk praten. Uitleggen dat Groningen niet is wat zij denken. Je laat ze zelfs een foto zien van de Grote Markt. Dit benoemen zij dan als 'een leuk dorpsplein'. Wanneer zij dan vertellen wat een stad allemaal zou moeten hebben, merk je dat je vaak het zinnetje "hebben wij ook" uitspreekt. Zonder dat dit echt geloofd wordt, overigens. Natuurlijk, het Rijksmuseum is heel anders dan het Groninger Museum. En Martiniplaza is niet Carré. Bij ons is alles al snel kleiner, anders. En er is ook minder in aantal. Maar wat de meeste 'grote steden' kenmerken, dat hebben wij ook.


Ik heb in het verleden een aantal 'ongelovigen' mee naar Groningen genomen. De verrassing was groot. Dat je in Groningen de hele nacht kunt stappen, bijvoorbeeld. Niet alleen vanwege het gebrek aan sluitingstijden, maar met voldoende afwisseling in uitgaansgelegenheden. Na jaren van vertellen en uitleggen bleek 'show and tell' het best te werken. Zien en beleven.


Van mij hoeft trouwens niet iedereen in Groningen te komen kijken hoe mooi onze stad is, hoe gezellig, en niet iedereen hoeft te weten hoeveel je hier kunt doen. Ik ben tenslotte ook niet in elke andere grote stad in Nederland geweest. En wat zou Groningen dan opeens druk kunnen worden... Dat hoeft voor mij niet. Groningen is voor mij gezellige drukte in Stad, binnen de stadsgrenzen, en rust daar vlak buiten. En soms er nog net binnen.


 


Foto: Boterdiep bij Zuidwolde (Gn) (c) Ria van der BurgtDeswoensdag 29 februari 2012 om 09:51
mooi stukje! wordt precies beschreven waarom ik van Groningen ben gaan houden.
Riadinsdag 28 februari 2012 om 22:30
Leuk dat je in Canada ons dan nog volgt, @Sarah!

@Wilma ;-)
Wilmadinsdag 28 februari 2012 om 17:36
Inderdaad! Ons geheim niet te veel verklappen, anders wordt het te druk ... ;-)
Sarahdinsdag 28 februari 2012 om 17:29
Ik kom uit Canada, maar ik woonde in Groningen voor 4 jaar en ik hield echt van elke minuut. De stad is precies de juiste grootte te hebben goede winkels, interessante concerten en geweldige restaurants. Maar het is nog rustig, vriendelijk en charmant. Het is jammer dat mensen niet weten hoe prachtig Groningen is, maar ik heb het erover eens dat het beter is voor de stad om een ​​geheim te zijn!


Facebook
Verken Groningen! grotere kaart