I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Een schuldgevoel...

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Chris Bakker
Een schuldgevoel...
24
+1

Met tranen in mijn ogen moet ik iets bekennen. Ik dacht dat ik de afgelopen jaren volwassen was geworden, maar helaas. Alles wat ik ooit heb geleerd over fatsoenlijke normen en waarden, het goede leven en geluk kan ik als een rol WC papier uit het raam gooien. Laten we bij het begin beginnen. Als eerstejaars Dizkartiaan ben je druk bezig met feesten en drinken. Er was een moment waarop ik op zondag en woensdag te diep in het glaasje had gekeken. Ik besloot met mezelf af te spreken dat ik twee weken lang geen druppel alcohol zou drinken.


De eerste week ging het best wel goed eigenlijk. Er werd me wel een paar keer drank aangeboden, maar ik nam steeds een frisje of een watertje. Tot het eindfeest van de integratie. In een zwak moment nam ik een biertje. Toen nog een, en nog een en nog een, enzovoorts. De volgende ochtend zat ik redelijk in de shit. Wat is er gebeurd met de zelfdiscipline die ik ooit had? Waarom is het zo moeilijk om nuchter te blijven als student? Hoe zit dat nou met alcoholgebruik? Wat zijn nou precies de effecten van alcohol op je geest?


Na wat gegoogel kwam ik wat leuke feitjes tegen. Een gemiddelde Nederlander drinkt zo'n 98 liter alcohol houdende dranken per jaar, tegenover 239 liter voor de Groningse student. Alcohol zorgt ervoor dat je geheugen de dag later slechter werkt en je kritisch en analytisch denkvermogen afneemt. Bij jarenlang teveel drinken (25+ glazen per week) kunnen je hersenen zelfs met zo'n 10/15% krimpen.


Waarom drinken we het dan nog in godsnaam? Bier zorgt voor verbroedering, voor saamhorigheid, het laten varen van je grenzen. Het zorgt er mede voor dat je studententijd de tijd van je leven is en als je hersenen daarbij wat krimpen zij het maar zo. Het schuldgevoel waar ik het eerder over had is als een strandbal van mijn schouders gerold. Tijd voor een biertje in de kroeg. Proost!


Tinekedonderdag 3 november 2011 om 18:26
Als je dan maar geen dingen meer op facebook zet over bierschuim op ochtendpis. Dat is namelijk best wel onsmakelijk.
Verder: nice column.
Chrisdonderdag 3 november 2011 om 16:50
Heb je volledig gelijk in Max =)
Maxdonderdag 3 november 2011 om 15:29
Eerstejaars en volwassen zijn? Kom op man, volwassen worden kan je nog wel even uitstellen.
Hannahdonderdag 3 november 2011 om 15:25
Maar ja... wel bierschuim op je ochtendpis ;) Proost!


Facebook
Verken Groningen! grotere kaart