I Like Groningen
  • Zomer!

    Zomer!

    Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

  • Op stap in Groningen stad

    Op stap in Groningen stad

    Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

  • Shoppen in Groningen

    Shoppen in Groningen

    Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

  • Zomer!
  • Op stap in Groningen stad
  • Shoppen in Groningen

Een kleine reportage over bier

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Des
Een kleine reportage over bier
8
+1

Of ik een stukje wou schrijven over bier, vroeg Jantine. Want het is tenslotte de maand van het bier. Natuurlijk, zei ik met mijn grote mond. U vraagt, wij schrijven!


Kom ik er dus achter dat ik helemaal geen reet weet van bier he. Want ik drink dat dus nooit. Krijg ik een rode kop van, ga ik rare dingen van doen enzo (en raar is dan nog een understatement). Nog maar een mailtje naar Jantine: wat wil je nou precies van me, want van alles weet ik heel veel, maar over bier maar een klein beetje. 
De soorten bier, en de geschiedenis daarvan. En vooruit: je mag ook wel wat schrijven over je dronkemansavonturen. 
Ah kijk. Daar kan ik wel genoeg over schrijven.


Beginnen we even met een lesje geschiedenis: bier is dus een alcoholische drank. Het wordt gemaakt uit granen: gerst en tarwe.  Er zijn vele manieren om bier te brouwen, maar bij de meest gebruikelijke methode wordt bier uit gerst, water, hop en gist gebrouwen. Van gerst worden de korrels tot kiemen gebracht. Dan wordt het gedroogd. Dit heet eesten. Het resultaat hiervan is mout. En de mout wordt vervolgens geplet. Daar wordt moutpap (wort) van gemaakt, en dat is uiteindelijk de basis van bier. Het wort wordt gekookt/gehopt en vergist. En na de tweede vergisting krijgt bier zijn typische smaak.


Okidoki, weten we dat ook weer. De soorten bier dan? Er schijnt veel te zijn: bittere, zoete, zure en kruidige bieren. Welk “soort” bier er is hangt weer af van de temperatuur waarbij het gistingsproces plaatsvindt:



  • Ondergisting vindt plaats bij een temperatuur van 6 tot 8 graden.  Denk aan Pils, Dortmunder, Bokbier en Rookbier;

  • Bovengisting vindt plaats bij een temperatuur van 15 tot 20 graden. Denk aan Tarwebier, Trappist en Abdijbier;

  • Spontane gisting gebeurt niet met brouwersgist, maar met in de lucht aanwezige wilde gisten, waaraan het wort een etmaal in open kuipen wordt blootgesteld, en met de micro-organismen in de eiken tonnen waarin het bier vervolgens wordt gerijpt. Denk aan Fruitbier en Geuze.


Dan over naar het leukste gedeelte namelijk mijn dronkemansavonturen:


Ik had eens een eerste date waar ik heel zenuwachtig bij was. Zo zenuwachtig dat ik mezelf veel moed in dronk met witte wijn. We hadden een hele leuke date maar uiteindelijk viel ik door de combinatie van warme&alcohol in zijn armen flauw. Succes had het wel: inmiddels ben ik met deze man in spe getrouwd;


Ik ben natuurlijk tig keren van de trap afgevallen. In een discotheek. Met een witte broek aan. En iedereen die het kon zien, natuurlijk;


Als ik dronken ben heb ik een zeer beroemd varkensknor-lach. Charmant;


Ik ben weleens dronken in de wc in slaapgevallen;


En heb ook mijn telefoon in de wc laten vallen;


En ach, eigenlijk valt het nog allemaal best wel mee. Het is in ieder geval nog niet zo erg dat ik zulke smsjes heb gestuurd.


Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bier




Aniekmaandag 19 maart 2012 om 22:10
Haha, wat een leuk stukje! Ik dacht trouwens dat ik ooit gelezen had dat jij niet dronk?


Facebook
Verken Groningen! grotere kaart