I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Echte snackbars

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Nicole van den Berg
Echte snackbars
12
+1

Sinds twee jaar woon ik in een tochtig paleis in het centrum van Groningen. Ideaal, maar wat ik na mijn verhuizing vanuit de Grunobuurt toch wel eens miste was een vaste, knusse buurt-snackbar. Zoals je ze alleen in de woonwijken ziet: een particuliere tent met de naam van de eigenaar (“Snackbar Bert”, “Bij Annie” – van dat kaliber) en vergeelde lectuur op de tafels. Minstens.


Nu wilde ik gisteravond, samen met een vreetzak-in-crime, sinds lange tijd eens frieten gaan halen. Maar waar dan toch? De Hasret en de Max zaten weliswaar om de hoek, maar mijn compagnon was van mening dat we dat pas verdienden na liters bier en wilde danspassen in de stad.


Ik besloot Google te raadplegen. “Snackbar Groningen”. Enter.


Op nog geen vijf minuten loopafstand van mijn huis zou, in de eeuwige bouwput die we het Damsterdiep noemen, een kleine snackbar zitten. Gewapend met paraplu's baanden we ons een weg door de blubber.


Meteen bij binnenkomst zag ik dat het goed was: achter de toonbank stond een klein tv'tje waaruit heel, héél erg luid de intro van The A-team schalde. Het gehele pand was voorzien van roze en mintgroene kleurtjes. Op een krakkemikkig bureautje lag de leesmap; keurig uitgestald doch zichtbaar verouderd. Als klap op de vuurpijl stonden, in een hartstochtelijk kermende koelkast, tig blikken Euroshopper-bier opgesteld (0.80 cent).


De eigenaar bleek een kleine, Turkse man met een brilletje. Erg vriendelijk, ook. Hij keek me grijnzend aan en zei: “Jij weet het al wel, he?”


Kennelijk heb ik een erg besluitvaardige dan wel vraatzuchtige blik wanneer het op junkfood aankomt. Ik bestelde, inderdaad zonder enige twijfel, een patat speciaal en een kaassoufflé.


Mijn compagnon had het moeilijker met zijn keuze, maar de frietboer wilde hem best uit de brand helpen.


“Frikandel speciaal!” scandeerde hij vanachter de toonbank.


We lachten schaapachtig.


“Heeft u ook iets vegetarisch?”


De man gniffelde. “Maar vlees is lékker!!”


Hoofdschuddend dook hij in zijn vrieskist, waar hij met moeite een eenzame groentekroket uit wist te vissen.


Terwijl de frituur borrelde namen we plaats op minuscule, keiharde stoeltjes en keken naar Mr T. Weggemoffeld in de hoek zag ik een enorme, treurige ijsco. Opeens besefte ik: het is allemaal zo goed geprobeerd. Precies zoals het hoort, maar steeds nét niet.


Dat, beste frietliefhebbers, is de charme van de échte snackbar.Robzondag 11 maart 2012 om 17:14
Vroeguh gingen we na het stappen in Groningen naar cafetaria Brander!!!
Waar nu de Febo zit naast het Grand theater.
Echte zelf gemaakte mayonaise en heerlijke frieten.
Dat merkte je ook want je stond daar altijd in de rij!!!Helaas zijn dit soort tenten er niet meer.

Een mollenboon!!


Facebook
Verken Groningen! grotere kaart