I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

De oorlog

maandag 7 mei 2012 13:15 door Chris Bakker
De oorlog
11
+1

Het is in ons gezin al zo lang mijn geheugen terug gaat een vaste traditie. Ieder jaar gaan we naar de dodenherdenking in Eelde, georganiseerd door het herdenkingscomite Eelde-Paterswolde, waarvan mijn vader voorzitter is. De avond verloopt na al die jaren nog steeds op dezelfde manier. We beginnen met een kransenlegging in het Kluivingsbos waar een onderduiker omgekomen is op de dag van de bevrijding. Vervolgens een herdenkingsdienst in de Dorpskerk, waarna we in een stille stoet naar de begraafplaats gaan om daar kransen te leggen bij het Eelder oorlogsmonument en de omgekomen bemanningsleden van een Lancaster die in Eelderwolde is neergestort.


Ieder jaar even stil staan bij de doden van oorlogen. Alle oorlogen, niet alleen meer de Tweede Wereldoorlog dus. Even twee minuten stil staan bij hen die ons in oorlog ontvallen zijn. Even twee minuten stilstaan bij de gedachte dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Twee minuten stilstaan bij en denken aan de verschrikkingen van oorlog.


Groningen heeft ook geleden onder de oorlog. Zo zijn er 3.500 Groningers door de oorlog om het leven gekomen, onder wie 2.800 joden. In het Scholtenhuis huisde de bezetter, die er vele verzetsstrijders verhoorde, beestachtig behandelde en martelde. Daarna werden zij meestal op afgelegen plaatsen zoals de Vosbergen gefusilleerd. Het Scholtenhuis werd bij de bevrijding volledig verwoest. Op de plaats waar het Scholtenhuis stond, staat tegenwoordig het sociëteitsgebouw van Vindicat.


De bevrijding van Groningen begon op 13 april. Het liep uit op huis-tot-huis gevechten.  Vooral aan de Heeresingel, het Noorderplantsoen en de Grote Markt werd zwaar gevochten. Op 16 april zag de Duitse bevelhebber in dat het geen zin had om tot de laatste man door te vechten, en gaf hij zich over. De bevrijding van Groningen was een feit.


Ik vind het belangrijk dat we op 4 mei stil staan bij de offers die onze bevrijders hebben gebracht. 40 Canadezen stierven tijdens de bevrijding van onze stad. Hun offers en het leed van de andere slachtoffers mogen nimmer vergeten worden. Laten we op 4 mei de slachtoffers van alle oorlogen herdenken, en op 5 mei genieten van de vrijheid die zij ons hebben gegeven.


Arnoutwoensdag 27 juni 2012 om 20:16
Lekker dood hier...


Facebook
Verken Groningen! grotere kaart