I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

De kruising

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Des
De kruising
16
+1

Voordat ik met mijn stukje begin wil ik eerst dat de waarheid gezegd wordt, want dat moet nou eenmaal: ik ben van oorsprong geen Groninger.


Huh, wat, wacht, huh, WAT??


Ja, I know. Ik kom van, zoals ze dat hier zeggen, “over de grens”. Ik kom van het prachtige, ja dat mag ook gezegd worden, Friesland. That’s right. En nou geen grapjes maken dat het mooiste plekje van Friesland de busstation naar Groningen is. Nou heb ik hier wel gestudeerd en woon hier ook inmiddels twee jaartjes, maar ik moest best even wennen. Dat “ah moai”, bijvoorbeeld. Of dat overal “ja” achter zeggen. “Wat mooi, ja”. Of “ja, ja”. Of “nee, ja”. Wat is het nou: ja of nee?!


Enfin. Waar ik ook aan moest wennen was aan de stoplichten voor fietsers bij kruispunten. Ik raakte in het begin helemaal in de war. In Groningen gaan namelijk de stoplichten voor fietsers bij kruispunten tegelijkertijd op groen. En iedereen mag fietsen. Of je nou van a naar b moet of van a naar c. Ik dacht: wow! Waar moet ik nou heen kijken? Ik wil namelijk naar punt c, maar al die fietsers om me heen... shit! Wacht! Let op Des, er komt ook een fietser van de andere kant. En van de ene kant! Let op Des!


Zo fietste ik dus in het begin. Paniekerig om me heen kijkend, en vooral ook niet vergeten om hard te fietsen voor het geval het stoplicht alweer op rood springt.


Maar het is me dan gelukt. Ik ben er aan gewend. Nu fiets ik gewoon op de studentenstijl: volle kracht recht vooruit met de ogen dicht. Eenmaal bij bestemming aangekomen kijk ik wel wat de schade is.

Facebook
Verken Groningen! grotere kaart