I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

De geschiedenis van Bier

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Chris Bakker
De geschiedenis van Bier
7
+1

Mooi en aardig natuurlijk zo'n biermaand waarin we ingaan op het brouwen van bier, evenementen die over bier gaan, bierpakketten verloten en nog veel meer. Maar hoe zit dat eigenlijk met de geschiedenis van bier? De eersten die bier maakten waren de Sumeriërs, een volk dat ongeveer 5000 jaar geleden in Mesopotamië (het huidige Irak) leefde. Men bakte een soort brood dat van buiten gaar was, maar van binnen nog week. Als men bier wilde maken, weekte men het brood in water, en bracht dit aan het gisten.


De Romeinen begonnen later met de productie van bier en gebruikte het om de dorst van de Romeinse legioenen te lessen. Kunt u het zich voorstellen, een compleet legioen waarvan elke soldaat dronken is? Op dit soort momenten zou ik echt terug in de tijd willen gaan en een kijkje willen nemen bij die dronken Romeinen. Maargoed we dwalen af. De Romeinen verspreiden de brouwkunst verder naar het noorden. De Germanen waren de eersten die de tussenstap van het broodbakken oversloegen en ontdekten dat uit ontkiemde en gedroogde graankorrels ook bier gebrouwen kon worden.


Na de val van het Romeinse Rijk, kreeg de kerk controle over de landerijen. Het brouwen van bier buiten de kloostermuren werd zelfs streng verboden. Pas in de veertiende eeuw kwam hier een einde aan. Bier werd een populaire volksdrank. In de tijden van grote epidemieën zelfs geneeskrachtige eigenschappen aan het bier toegedicht. Dat was voor een deel terecht. Het water voor dagelijks gebruik kwam uit rivieren en grachten, waar mensen ook hun behoefte in deden. Ziektes konden zich hierdoor makkelijk verspreiden. Bier was dankzij het kookproces bij het brouwen kiemvrij en was een goed alternatief voor water. Geen wonder dus dat er rond die tijd zo'n 200 brouwerijen in Groningen alleen waren. In steden zoals Brussel en Leuven werd grof geld verdiend met het brouwen van bier. Het Brouwershuis op de Grote Markt in Brussel getuigt hier vandaag de dag nog van.


In 1880 ontdekte Louis Pasteur dat er verschillende gistcellen voorkomen. Hij ging op zoek naar de meest geschikte gistfamilies voor het brouwproces. Hij ontdekte dat het mogelijk was dranken te bewaren door ze te verhitten tot 70°C. Bij die temperatuur worden alle aanwezige micro-organismen geïnactiveerd. Deze nieuwe techniek - die wij kennen onder de naam pasteurisatie - maakte het voortaan mogelijk om bier langere tijd te bewaren.


Tijdens de wereldoorlogen kregen de brouwerijen een zware klap te verduren. Grondstoffen werden schaars omdat vrijwel alles ging naar de monden van de bezetter. Niet alleen het bier zelf, ook de flessen stelden problemen. Er konden geen kroonkurken meer vervaardigd worden, en men kwam op de idee beugelflessen te fabriceren. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waren er in Nederland van de 148 brouwerijen nog maar 83 over. Na een periode met enkele pieken en dalen, is er de afgelopen tijd een positief keerpunt in de Nederlandse biercultuur. Speciaalbieren maken een opmars in Nederland, waardoor vandaag de dag het aantal Nederlandse brouwerijen weer aan het stijgen is door de toegenomen vraag.


 
Facebook
Verken Groningen! grotere kaart