I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

De brug

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Ria van der Burgt
De brug
8
+1

Vele uren heb ik bij elkaar doorgebracht, met wachten voor deze brug. Soms leek het wel of er een file aan boten doorheen moest. Deze kwamen uit de sluis van Oosterhogebrug. Andere keren ging ik voor de lol bij de brug zitten, uitkijkend over het water, mijmerend over plekken waar je heen zou kunnen, via dit water.


Van alle bruggen in de gemeente Groningen is deze mijn favoriet. De brug aan het eind van de Korreweg, knelpunt tussen Stad en De Hunze/Beijum/Kardinge. Ooit alleen bekend als 'Korrewegbrug', nu naar de schrijver Gerrit Krol genoemd. Deze brug klapt niet omhoog als andere bruggen, nee, hij draait. Het is een zogenaamde pontonbrug op drijvers en is daarmee de enige in zijn soort in Nederland. Je kunt ook op de brug blijven staan als hij open gaat, maar dat mag dan weer niet. Wanneer de brug dichtdraait, duurt het voor je gevoel onzinnig langvoordat je er weer overheen mag. Dit komt doordat een gewicht nog van de ene kant naar de andere moet rollen, om de brug te vergrendelen.


De afgelopen tijd was deze brug veel in het nieuws. Groot nadeel van het draaien is dat dit niet kan met vorst. De provincie zet hem dan open voor scheepvaartverkeer. (Brom)fietsers en voetgangers kunnen gelukkig over de fietsbruggen, die in 1995 aan beide zijden van de brug gebouwd zijn, maar automobilisten moeten via andere routes naar de andere kant van het kanaal.


De Gerrit Krolbrug is 75 jaar in gebruik. Deze informatie wekte mijn interesse, want wat was er vroeger? Een houten bruggetje? Pontje? Hoe kwam men voor 1938 naar de andere kant van het water? Het antwoord hierop, gevonden op internet, was verrassend. Er was voor 1938 geen water, in elk geval geen Van Starkenborghkanaal, en dus ook geen brug. Wel liep het Selwerderdiepje hierlangs. Als die toen al enigszins leek op wat er nu nog van over is, tussen De Hunze en de wijk Van Starkenborgh, kon men het met een paar planken af.


Deze winter kreeg de brug een storing, nadat hij weken open stond vanwege de vorst. De provincie heeft daarom besloten de brug tussen 2015 en 2020 te vervangen. Logisch waarschijnlijk, maar wel jammer. Want er komt geen nieuwe draaibrug meer. Kunnen ook automobilisten deze route in de winter blijven gebruiken. Maar dan zijn we wel de laatste draaibrug van Nederland en de mooiste brug van Groningen kwijt.Riamaandag 5 maart 2012 om 17:05
De Trompbrug bij de Oosterpoort draait ook, maar heel anders. En die draait bij vorst ook gewoon ;-)
Wilmamaandag 5 maart 2012 om 14:07
De Tichelwerkbrug, de fietsbrug over het Aduarderdiep, is ook een draaibrug. Of 't ie op drijvers draait weet ik niet, maar misschien een goed alternatief na 2015/20? ;-)


Facebook
Verken Groningen! grotere kaart