I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Best wel veel bier

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Nicole van den Berg
Best wel veel bier
9
+1

Wij Nederlanders drinken gemiddeld 72 liter liter bier per jaar. Voor de mensen die zich daar niets bij voor kunnen stellen: dat zijn zo'n 288 glazen per persoon. Voor hen die zich daar nog altijd niets bij voor kunnen stellen: dat is, zeg maar, best wel veel.


Aangezien bier drinken tegelijkertijd een dure hobby is, kiezen steeds meer mensen ervoor hun gouden goedje op de meest goedkope manier te nuttigen: ruim de helft van al het bier wordt in de supermarkt of de slijterij gekocht en vervolgens thuis opgedronken. Onder het genot van een zelfgebakken bitterbal, een nieuwe aflevering van The Voice Kids en met een mooie feestmuts op het hoofd. Genieten.


Nu was ik eigenlijk wel benieuwd hoe dat precies in Groningen zit. Hoeveel bier wordt er thuis gedronken in onze mooie stad, bekend om haar vele studenten?


Omdat consumenten zelf zelden de waarheid spreken (“Heus, die vishengel was al kaduuk vóór ik er een driezitsbank mee uit de gracht probeerde te sjorren!”), besloot ik eens aan te kloppen bij de meest prominente supermarktketen in onze binnenstad. Zij zouden vast wel weten hoeveel bier er gemiddeld, per week bijvoorbeeld, verkocht werd.


Dat viel tegen. Een eerste infobalie-meisje deelde mij mede dat zij verkoopcijfers niet zomaar aan derden mocht verstrekken. Ik keek om me heen. “Maar we zijn toch eigenlijk maar met z'n tweeën hier, nu, jij en ik?” Ze liet niets los.


Infobalie-mevrouw nummer twee wilde me wel het telefoonnummer van het hoofdkantoor geven, maar kon het nummer in kwestie vervolgens nergens vinden. Achter mij ontstond een lange, ongeduldige rij met verstokte rokers dan wel postzegelverzamelaars.


Opgelaten en ietwat teleurgesteld keerde ik huiswaarts. Zonder al te concrete resultaten (“In Groningen wordt waarschijnlijk best wel veel bier thuis genuttigd”), maar mét een zeer tastbaar sixpackje pils. Al met al een prima onderzoek, dus. Proost!


 


---


Bronnen: “Wat kost een biertje?” (De Rekenkamer, 9 februari 2012)


Nationaal Bieronderzoek door Nederlandse Brouwers (www.cbk.nl)
Facebook
Verken Groningen! grotere kaart