I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Noorderplantsoen

vrijdag 13 april 2012 14:26 door Ria van der Burgt
Noorderplantsoen
83
+1

Niet ver van het centrum zit het Noorderplantsoen. Eind 19e eeuw aangelegd in Engelse landschapsstijl. Vroeger waren hier de Stadswallen, maar na de vestingswet van 1874 kwam daar een eind aan.


Enkele jaren terug is het plantsoen in oude glorie hersteld. Oude zichtlijnen werden hersteld, plantsoen werd gedund, sommige bomen gekapt. Maar in deze tijd is ook de ecologische waarde van een groengebied in de stad van belang. In het Noorderplantsoen zit bijvoorbeeld ook een vleermuiskelder, in wat vroeger de stadswal was.

Het park is een trekpleister in de stad. Met mooi weer zie je mensen langs de vijvers in het gras een boek lezen, picknicken of gewoon genieten van de omgeving. Skaters, joggers, ouders met kinderen, honden, fietsers en nog veel meer. Het is een drukte van belang. Eten kun je heerlijk bij 'Jantje zag eens pruimen hangen', bij de ovale vijver, de blikvanger van het park. De Leliesingel, verkeersader van het park, was vroeger een doorgaande weg. De gemeente sloot deze af voor autoverkeer en sindsdien kun je er rustiger recreëren.


Naast het Noorderplantsoen heeft Groningen nog vele andere parken. De parken waar ik veel  kom zijn het Stadspark en Kardinge. Het Stadspark is een groot bosachtig park  met speelweides, een arobretum, een kinderboerderij, grote speeltuin en hertenkamp. Kardinge is een meer sportief park. Aan het begin zit een grote heuvel, aangelegd als skiheuvel maar nu in gebruik als fietscrossbaan. Onderaan de heuvel zit sinds kort een skatebaan. Aan het begin van het park zitten diverse sportfaciliteiten. In het minder intensieve deel is bos aangelegd, dat tot over de grenzen van Ten Boer en Bedum gaat. Hier lopen zelfs reeën.


 

Facebook
Verken Groningen! grotere kaart