I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Folkingestraat

vrijdag 13 april 2012 15:30 door Ria van der Burgt
Folkingestraat
62
+1

Eén van de mooiste straten in de stad vind ik de Folkingestraat. Voor de tweede wereldoorlog was dit de Joodse buurt. De synagoge op de hoek van het Gedempte Zuiderdiep herinnert daar nog aan. Lange tijd was deze straat een grauwig straatje, met wat duistere winkels, voor mijn gevoel. Ik fietste er doorheen van mijn school naar de dependance. Ik herinner me hiervan de 'Winkel van Sinkel', een rommelige etalage, met schuimrubber voor het raam.


Maar er was toen ook al een natuurwinkel en wat Turks/Marokkaanse winkels, waar ik henna haarverf kocht en je de olijven zo mocht proeven. Langzamerhand kwamen er meer leukere winkeltjes bij. Toen bij de bouw van het Groninger Museum de Werkmanbrug over het Verbindingskanaal werd gelegd, werd de Folkingestraat dé looproute naar het centrum. De straat werd opnieuw ingericht. Werd fleuriger en is nu echt een publiekstrekker. Hier geen grote winkelketens, maar boetiekjes en een aantal galariën.


Deze straat is de moeite van een bezoek waard. In de straat herinneren vijf kunstwerken aan het Joodse verleden van deze plek. Voor sommige moet je goed kijken. Ook dat maakt de straat bijzonder, in mijn ogen.


 

Facebook
Verken Groningen! grotere kaart