I Like Groningen
 • Zomer!

  Zomer!

  Het zal je niet ontgaan zijn: Groningen bloeit weer op! Er hangt weer was aan waslijnen buiten, mensen dragen een constante glimlach en de... lees meer

 • Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen stad

  Op stap in Groningen is een feest, de hele week door! Zonder sluitingstijden kan je op stap tot in de kleine uurtjes.... lees meer

 • Shoppen in Groningen

  Shoppen in Groningen

  Dat Groningen onlangs is uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland wekt geen verbazing.... lees meer

 • Zomer!
 • Op stap in Groningen stad
 • Shoppen in Groningen

Toetjesparadijs op de markt

maandag 23 januari 2012 00:27 door Hannah Ellens
Toetjesparadijs op de markt
8
+1

Joanna Schouten is dol op zoetigheid. Chocola, warm fruit, karamelsaus... Al tien jaar lang riep ze dat ze van toetjes bereiden haar werk zou maken. In de zomer van 2011 kwam het er eindelijk van: toetjesmakerij TOET werd een feit. “Ik had het idee dat ik er nu mee moest beginnen, anders zou het momentum voorbij zijn. Dit is echt iets leuks dat ik ga doen, dacht ik. Bovendien merk ik dat ondernemen goed bij me past.” Op donderdag wordt er gebakken, op vrijdag staat TOET op de Vismarkt. Daarnaast doet ze catering, kun je via de website bestellingen doorgeven (bezorging op zaterdag) en geeft ze verschillende workshops.


Toetjesdroom


De markt was niet het oorspronkelijk idee van Joanna, ze had een soort Granny’s in gedachten. Toetjes om mee te nemen, of om van te genieten naast een bakje koffie. “Ik was al ZZP’er en kwam toen op het idee om op de markt te gaan staan. Dan zijn de stapjes kleiner. Het is ook leuk omdat je mensen echt ziet genieten van de toetjes. Alles loopt nu ontzettend goed. Mensen komen soms gewoon even langs om te zeggen hoe goed het gesmaakt heeft. Drie dagen per week ben ik fulltime bezig met TOET.” Maar dat ging niet zomaar. “Het zelf maken en verkopen van mijn toetjes is iets dat op mijn lijstje stond van ‘wat ik gedaan moet hebben voor mijn 65e’. Toen kwam ik er een jaar geleden achter dat ik een tarweallergie heb en dat was het einde van mijn toetjesdroom. Alternatieven waren niet lekker, de structuur en smaak waren anders. Maar ik kreeg tips van een diëtiste, kocht kookboeken en bleef proberen totdat het wel lukte.”


Smaak en uiterlijk


Doordat ze te maken kreeg met haar eigen allergie zijn haar toetjes heel toegankelijk. Glutenvrij bijvoorbeeld of ze gebruikt zonnebloemolie in plaats van roomboter. Beter voor mens en milieu. “Van mij mag het van alles zijn, maar ik wil niet dat mensen het verschil kunnen proeven. Zo ben ik ook nog op zoek naar een goede vervanger van witte suiker. Ik gebruik zoveel mogelijk verse ingrediënten en hierdoor smaken de toetjes nooit precies hetzelfde. De ene citroen is zuurder dan de andere. Zoveel mogelijk ingrediënten komen van lokale producenten en conserveringsmiddelen vermijd ik. Soms ziet een taartje er dan minder mooi uit. Mijn peren tarte tartin bak ik op de kop en zo lever ik hem ook, met de karamelsaus in een apart bakje. Dan trekt het vocht niet in de bodem en blijft het langer lekker. Smaak is voor mij het belangrijkste, wat ik doe aan het uiterlijk van mijn toetjes is eigenlijk alleen voor de verkoop. Mensen moeten er nog aan wennen dat smaak en uiterlijk niet zoveel met elkaar te maken hebben.”


“Neem jij het toetje mee?”


Joanna houdt van toetjes omdat het bereiden ervan een bepaalde spanning met zich mee brengt. “Ik ben zo benieuwd wat er gebeurt in die oven! Je kunt zelf van alles voorbereiden, maar je kunt niet bijsturen. Dat maakt het heel spannend.” Die aandacht en liefde stopt Joanna al jarenlang in haar toetjes en dat proef je. Ze hoopt dan ook dat toetjes een onderdeel van de maaltijd worden dat mensen meer gaan waarderen. “Als je kijkt naar tien jaar geleden zijn het voorgerecht en hoofdgerecht al veel beter. Qua ingrediënten en qua smaak. Wereldgerechten van Knorr waren toen ik studeerde nog een luxe, nu is dat een snelle hap. Je ziet ook mensen naar een eetcafé of restaurant gaan voor het toetje; toetjesshoppen gebeurt steeds meer.” Dat het toetje een prominentere positie inneemt bij het diner is hoe ze het graag zou zien. “Het lijkt me zo mooi als mensen over een poosje een toetje meenemen als ze ergens gaan eten, in plaats van de gebruikelijke fles wijn.”Benieuwd? Maak kans op een gratis toetje!


Als je trek hebt gekregen en wel erg benieuwd bent naar de creaties van TOET, kun je op vrijdag terecht bij de kraam op de markt. I Like Groningen verloot bovendien twee TOET-cadeaubonnen t.w.v. €7,50. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de pagina van I Like Groningen liken op Facebook of de post te sharen als je al fan van ons bent!


Wie weet geniet jij dan binnenkort van zo’n heerlijke peren tarte tartin, of een citroentaartje, of een chocolade fondant (stevig van buiten, gesmolten chocola van binnen), of van een gezond maar lekker fruitbolletje, of, of, of...
Facebook
Verken Groningen! grotere kaart